THE SEE SEE RIDERS – SINISTER SWING

Als je ons zou vragen waar de roots liggen van ragtime-, blues- en swingmuziek, dan zullen we wellicht meteen Amerika antwoorden. En dat zal ook wel ongeveer kunnen kloppen, maar toch zijn er ook buiten de Verenigde Staten meerdere muzikanten actief bezig met muziek in deze genres. Eén van dergelijke bands die ons liet weten dat ze ook een plaat in deze muziekstijlen hebben opgenomen is afkomstig van Bamberg, een 80.000 inwoners tellende stad in de Duitse deelstaat Beieren.

Het was leadzanger-gitarist Armano Persau die ons het album “Sinister Swing” van zijn band ‘The See See Riders’ heeft toegestuurd. De drie andere backing vocals leverende ‘Riders’ zijn contrabassist Stephan Goldbach, resonatorgitarist Benjamin Lojak en violiste Rebekka Wagner. ‘The See See Riders’ is dus wat men een ‘all-acoustic string band’ pleegt te noemen en in de veertien tracks op “Sinister Swing” neemt dit kwartet ons nostalgisch swingend mee terug in de tijd naar de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw toen er nog geen elektriciteit nodig was om muziek te kunnen maken.

Vier van de veertien nummers op dit album zijn originele composities van ‘The See See Riders’: “Some Of These Days”, albumtiteltrack “Sinister Swing”, “Hate To See You Cryin’” en het albumafsluitende walsende liedje “A Seafarer’s Wisdom”. De overige tien nummers zijn moderne bewerkingen door het Duitse viertal van stokoude bluegrass-, swing- en bluesnummers en traditionals die allemaal zowat een eeuw geleden zijn ontstaan.

Op de video kunt u met “Go Ahead Buddy” zo’n oude klassieker horen die een honderdtal jaren geleden werd geschreven door William ‘Casey Bill’ Weldon, één van de meest getalenteerde blues-slidegitaristen die in die tijd gekend was als ‘The Hawaiian Guitar Wizzard’. Andere door ons geselecteerde favoriete tracks uit dit nostalgie-album zijn opener “Stealin’ Stealin’”, de dynamische danstraditional “Crawdad” en de door akoestische gitaar en fiddle gedomineerde song “Guitar Swing”.

Ter info willen we ook nog even meegeven waar deze band zijn naam vandaan heeft gehaald. ‘See See Rider’ was een populaire Amerikaanse jazzy- en folky 12-bar bluesklassieker die voor het eerst in 1924 werd opgenomen door Gertrude ‘Ma’ Rainey en die daarna ontelbare keren werd gecoverd door o.a. Elvis Presley, ‘The Who’, Janis Joplin, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Ray Charles en ‘Grateful Dead’. Deze Duitse akoestische stringband heeft eind 2017 zijn titelloze debuutplaat uitgebracht en leverde in de winter van 2020 een tweede plaatje af met de drie songs tellende EP “Tiefenellern Session” waarvan enkel het nummer “Go Ahead Buddy” voor dit in maart 2021 uitgebrachte album “Sinister Swing” werd weerhouden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Funk Loch Music

video